Header Ads

SOLUCAN GÜBRESİNİN FAYDALARI

Solucanlar, eski çağlardan günümüze kadar toprak altında yaşamını sürdüren nadir canlılardan biridir. Yüzyıllardır yapılan araştırmalarda solucanların aynı zamanda yaşam alanları olan topraklara birçok fayda sağladığı, yaşadıkları toprakların daha kaliteli ve verimli olduğu tespit edilmiştir. Solucanlar, milyonlarca yıldır hayatta kalabilmek için birçok zararlı madde ve koşullara karşı bağışıklık sistemlerini de geliştirmişlerdir.

Peki toprağa bu kadar faydalı olan solucanların sindirim sisteminden geçerek oluşan Solucan Gübresi'nin faydaları nelerdir?
1) Solucan Gübresi, bitkiyi patojenlere (zararlı madde ve haşerat) karşı korur. Solucanlar, hayatta kalabilmek için verdikleri yaşam mücadelesinde bağışıklıklarını patojenlere karşı güçlendirmişlerdir. Solucan Gübresi de bitkileri patojenlere karşı korur ve kök hastalıklarına karşı bitkinin direncini arttırır.

2) Solucan Gübresi, bitkinin daha hızlı büyümesini sağlar. Solucan Gübresi humik asit, enzim ve amino asit gibi bitkinin gelişimini hızlandıran organik maddeleri içerdiği için bitkilere uygulandığında fitohormon aktivitesini yükseltmekte ve hiç bir kimyasal kullanmadan, "hormonsuz" bir şekilde bitkinin daha hızlı gelişmesini sağlamaktadır.

3) Solucan Gübresi, verimi arttırdığından hasatı da (bitki adedini) ciddi oranda arttırır. Solucan Gübresi, zamanla hem verildiği toprağın kalitesini arttırdığından hem de uygulandığı bitkilerin verimini arttırdığından elde edilecek hasatı da ciddi oranda arttırır. Bunun bir diğer sebebi de bitkiyi hastalıklara karşı korumasıdır.

4) Solucan Gübresi, tamamen organiktir ve bitkinin doğal yapısını bozmaz. Solucan Gübresi elde edilirken kesinlikle hiç bir kimyasal madde kullanılmaz.

5) Solucan Gübresi, bitkinin renk ve koku olarak çok daha kaliteli olmasını sağlar. Solucan Gübresi, içinde bulundurduğu mikroorganizmalar, enzimler, çözünmüş bitki besin elementleri ve sindirim sistemlerinde bulunan sölom sıvısı sayesinde, toprağı organik maddece zenginleştirir, pH dengesini ve toprağın biyolojik yapısını düzenler. Bu nedenle daha dayanıklı, renk ve koku olarak da daha kaliteli ürünler elde edilir.

6) Solucan Gübresi, toprağın aşınmasını önler, toprağı zamanla daha verimli hale getirir. Solucan GübresiBiohumus simbiotik azot bağlaması yapan Rhizobium bakterilerini ve asimbiotik azot bağlayan bakteriler de içerdiğinden topraklara uygulandığında azot kazancını arttırır. Zamanla kimyasallardan yorulan toprakların yeniden verimli hale gelmesini sağlar.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.